HDMI VS DISPLAYPORT

16 اسفند, 1402
بدون دیدگاه
11 دقیقه زمان مطالعه
مقایسه hdmi با displayport

دو کابل محبوب برای اتصال دستگاه های منبع مانند کنسول های بازی، رایانه های رومیزی، پخش کننده های بلوری و ست تاپ باکس ها به نمایشگرها و تلویزیون ها عبارتند از DisplayPort و HDMI. هر دوی آن‌ها محبوب‌ترین راه‌حل‌ها برای بیش از یک دهه بوده‌اند، و بعید است که آخرین نسل‌های هر نوع اتصال دهنده آن را تغییر دهند. آنها از جدیدترین و بهترین مشخصات و ویژگی‌ها، از جمله رزولوشن 4K و 8K، نرخ تازه‌سازی بالا، طیف وسیعی از استانداردهای HDR و رنگ 10 بیتی و همچنین فناوری‌های فشرده‌سازی مانند فشرده‌سازی جریان نمایشگر و نمونه‌برداری فرعی کروم پشتیبانی می‌کنند.

 

اما به همان اندازه که کابل‌های HDMI و DisplayPort دارای قابلیت‌های چشمگیر هستند، تفاوت‌های مشخصی بین آنها وجود دارد. بسته به اینکه کدام نسل را با هم مقایسه می‌کنید، تفاوت‌های عملکرد (همراه با وضوح‌های پشتیبانی‌شده و نرخ‌های تازه‌سازی) می‌تواند کاملاً فاحش باشد، و برخی ویژگی‌ها وجود دارند که انحصاری از یک نوع کابل یا دیگری هستند.

این تفاوت ها رقابت دوستانه بین دو استاندارد کابل را در دهه گذشته یا بیشتر تقویت کرده است، اما خارج از رقابت ملایم، دلایل بسیار واقعی برای انتخاب یک کانکتور یا کابل به جای دیگری وجود دارد. گیمرهایی که دارای کارت گرافیک با هر دو کانکتور DisplayPort و HDMI هستند، ممکن است بپرسند، “آیا DisplayPort بهتر از HDMI است؟”

گیمرهای کنسول ممکن است تعجب کنند که این همه هیاهو در مورد چیست و HDMI تنها گزینه اتصال آنهاست. اما این کابل ها فقط برای کسانی که به دنبال سرگرمی هستند مزایایی را ارائه نمی دهند. حرفه ای ها باید DisplayPort در مقابل HDMI را برای ماشین های کاری خود نیز در نظر بگیرند.

پس از سال‌ها پیش و پیش و جهش ویژگی‌ها، بحث DisplayPort و HDMI هنوز حل نشده است. بیایید به این موضوع بپردازیم که چه چیزی این دو نوع کابل را بسیار مفید می‌کند و چرا ممکن است بخواهید یکی را از دیگری انتخاب کنید.

 

اتصال دهنده ها
یکی از آشکارترین تفاوت‌های بین کانکتورهای HDMI و DisplayPort، شکل و اندازه کانکتور است. کانکتور استاندارد نوع A HDMI دارای 19 پین است و به صورت عمودی متقارن است و اتصال آن را فقط به یک صورت ممکن می کند. این ممکن است در دنیایی که به طور فزاینده ای تحت سلطه اتصالات و کابل های برگشت پذیر USB-C است، کمی قدیمی به نظر برسد، اما اتصالات غیرقابل برگشت برای مدت طولانی تری رایج تر بوده اند.

 

کانکتورهای نادر Mini و Micro HDMI نیز وجود دارد. آنها از نظر فیزیکی بسیار کوچکتر هستند اما از همان 19 پین استفاده می کنند (البته، با طرح متفاوت).

 

کانکتور استاندارد DisplayPort دارای 20 پین است و تا حد زیادی مستطیل شکل است و یک گوشه بریده شده جهت گیری صحیح را تضمین می کند. این بدان معنی است که آن نیز برگشت پذیر نیست و اتصال تقریباً متقارن آن می تواند گاهی اوقات اتصال آن را دشوار کند اگر دید واضحی از جهت آن ندارید. DisplayPort دارای قلاب‌های کوچکی است که به نگه داشتن کابل‌های متصل در جای خود کمک می‌کند و برای برداشتن آنها نیاز به فشار دادن دکمه است.

 

همچنین به شکل مینیاتوری عرضه می شود که دارای همان تعداد پین است، اما در فرم فاکتور کوچک. اگرچه در ابتدا Mini Displayport در مک بوک های اپل و برخی از مانیتورها به عنوان بخشی از طرح های نسل اولیه Thunderbolt اینتل به چشم می خورد اما امروزه بسیار کمتر رایج است و سازندگان دستگاه های جدید به جای آن USB-C را ترجیح می دهند.

به طور کلی، کانکتورهای HDMI بیشتر در دستگاه‌ها و تلویزیون‌های اتاق نشیمن یافت می‌شوند و اغلب تنها ورودی ویدیویی موجود در تلویزیون‌های پیشرفته مدرن هستند. همچنین در اکثر رایانه های رومیزی و برخی از لپ تاپ های سطح بالا یک پورت HDMI را خواهید دید. از سوی دیگر، DisplayPort در رایانه های شخصی رومیزی و لپ تاپ ها رایج تر است. این موضوع باعث می‌شود که بحث بازی‌های DisplayPort در مقابل HDMI بیشتر حول مکانی باشد که می‌خواهید بازی کنید. با یک کنسول بازی در سالن خود؟ HDMI احتمالا انتخاب بهتری است. در رایانه رومیزی با مانیتور؟ DisplayPort به راحتی در دسترس خواهد بود و احتمالاً قادر خواهد بود.

 

DisplayPort در مقابل HDMI – یک سر به سر
در یک سطح اساسی، DisplayPort و HDMI به یک هدف می رسند. آنها یک کابل منفرد هستند که می توانند اتصالات صوتی و تصویری را از یک منبع به یک نمایشگر با پشتیبانی از وضوح بالا و نرخ تازه سازی انتقال دهند. در طول سال‌ها، نسخه‌های زیادی از هر دو کانکتور وجود داشته است، با استانداردهایی که به طور مرتب از یکدیگر عبور می‌کنند، زیرا پهنای باند بهبود می‌یابد تا از وضوح و نرخ فریم بالاتر، ویژگی‌های جدید و فناوری‌های فشرده‌سازی پیشرفته پشتیبانی کند.

 

تفاوت بین DisplayPort و HDMI بسیار به این بستگی دارد که در مورد کدام نسخه صحبت می کنید. دو استاندارد متداول موجود DisplayPort 1.4 و HDMI 2.0 هستند که هر دو استاندارد HDMI 2.1 و DisplayPort 2.0/2.1 اکنون به راحتی با دستگاه ها و نمایشگرهای منبع پشتیبانی در دسترس هستند.

 

دستگاه‌های بیشتری را خواهید یافت که از HDMI پشتیبانی می‌کنند تا DisplayPort، اما در این زمینه، پاسخ به این سؤال که «آیا DisplayPort بهتر از HDMI است»، به طور قاطع بله است – اگرچه این بستگی به نوع دستگاه‌هایی دارد که به دنبال اتصال آن هستید. . برخی از نمایشگرها، به ویژه تلویزیون ها، تمایل دارند فقط HDMI را ارائه دهند. DisplayPort می تواند با آداپتور یا مبدل کار کند، اما حتی با عملکرد بیشتر روی کاغذ، ممکن است همیشه بهترین راه حل نباشد.

 

HDMI 2.0 حداکثر پهنای باند 18 گیگابیت در ثانیه را پشتیبانی می کند که برای کنترل وضوح 4K تا 60 هرتز یا 1080p با حداکثر 240 هرتز کافی است. در مقایسه، DisplayPort 1.4 دارای حداکثر پهنای باند 32.4 گیگابیت بر ثانیه است که پتانسیل وضوح و نرخ فریم بسیار بیشتری را باز می کند. از وضوح 4K تا 120 هرتز بدون فشرده‌سازی و وضوح 8K در 30 هرتز پشتیبانی می‌کند – چیزی که HDMI 2.0 نمی‌تواند آن را مدیریت کند، حتی با کاهش نمونه‌برداری کروم.

 

با این حال، این الگو در سال 2023 تغییر کرد، زیرا دستگاه‌ها و نمایشگرهای بیشتری از استاندارد جدید HDMI 2.1 پشتیبانی می‌کنند، که مقایسه‌های DisplayPort و HDMI را بسیار جذاب‌تر می‌کند.

 

HDMI 2.1 حداکثر پهنای باند را بیش از دو برابر می کند و به 48 گیگابیت بر ثانیه می رساند و به لطف یک طرح رمزگذاری بسیار کارآمدتر، حداکثر سرعت داده 42 گیگابیت بر ثانیه را دارد. این قابلیت پشتیبانی از وضوح 4K در 144 هرتز یا 8K در 30 هرتز را باز می کند – و اگر از فشرده سازی جریان نمایش (DSC) استفاده کنید، بسیار بیشتر است. با این حال، تاثیرگذارترین جنبه HDMI 2.1 در پشتیبانی آن از بازی های کنسولی با نرخ تازه سازی بالاتر بوده است. هر دو Xbox Series X/S و PlayStation 5 از بازی‌های 4K 120Hz در برخی بازی‌ها پشتیبانی می‌کنند، و با اتصال HDMI 2.1، گیمرها می‌توانند در تلویزیون‌هایی که از وضوح و نرخ تازه‌سازی نیز پشتیبانی می‌کنند، از آن بهره کامل ببرند.

 

برای گیمرهای رایانه شخصی، آخرین نسل کارت‌های گرافیک Nvidia و AMD (RTX 3000/4000 و RX 6000/7000) دارای پورت‌های HDMI 2.1 هستند، بنابراین آماده استفاده کامل از آن هستند. در مورد کارت‌های گرافیک انویدیا، این ممکن است انتخاب بهتری باشد، زیرا اگرچه آنها به اتصالات DisplayPort نیز مجهز هستند، اما فقط DisplayPort 1.4 هستند که پهنای باند مشابه HDMI 2.1 را ارائه نمی‌دهند.

 

با این حال، کارت‌های گرافیک RX 7000 AMD اولین کارت‌هایی بودند که اتصال DisplayPort 2.1 را ارائه کردند – و نه فقط یک، سه تا از آنها! DisplayPort 2.1 عملاً مشابه DisplayPort 2.0 است و به‌روزرسانی‌های ملایمی در مشخصات آن وجود دارد. عملکرد یکسان است و در هر مورد به همان اندازه افراطی است.

 

DisplayPort 2.1 دارای حداکثر پهنای باند کل 80 گیگابیت بر ثانیه و حداکثر نرخ کل داده 77.37 گیگابیت بر ثانیه است. این به عنوان بخشی از سه حالت انتقال جدید است که همه کابل‌ها و اتصالات DisplayPort 2.1 نمی‌توانند و از آن پشتیبانی نمی‌کنند. عملکرد پایه در حدود HDMI 2.1 با پهنای باند کلی 40 گیگابیت بر ثانیه با 10 گیگابیت بر ثانیه در هر خط است، در حالی که سایرین از نرخ 13.5 گیگابیت بر ثانیه در هر خط و حداکثر 20 گیگابیت در ثانیه با توانمندترین اتصالات DisplayPort 2.1 پشتیبانی می کنند.

 

DisplayPort 2.1 رسما تا 4K 240Hz بدون هیچ گونه فشرده سازی یا 8K تا 60Hz را پشتیبانی می کند – با فشرده سازی جریان نمایشگر و زیرنمونه برداری کروما که به آن اجازه می دهد حتی بیشتر از این هم پیش برود. از نظر تئوری، با DSC می‌توان یک صفحه نمایش 16K با رنگ 10 بیتی و HDR یا دو نمایشگر 8K با فرکانس 120 هرتز را مدیریت کرد.

مقایسه HDMI با DISPLAYPORT

ویژگی ها – تفاوت دیگری بین DisplayPort و HDMI
در DisplayPort در مقابل HDMI سر به سر، نه تنها در پهنای باند و اتصال دهنده، بلکه تفاوت هایی در ویژگی ها نیز وجود دارد. یکی از مهمترین آنها فناوری های ARC و EARC است. از استانداردهای HDMI پس از HDMI 1.4 لذت می برد، پردازش دو طرفه داده های صوتی را امکان پذیر می کند، بنابراین زنجیره ای از تجهیزات A/V، منبع و صفحه نمایش را امکان پذیر می کند، ضایعات کابل را کاهش می دهد و پهنای باند اتصال صوتی را افزایش می دهد. استانداردهای رقیب مانند S/PDIF و نوری.

HDMI 2.1 پشتیبانی از eARC را معرفی کرد که از نرخ داده اضافی استاندارد جدید برای افزودن پشتیبانی از صدای فراگیر 5.1 و 7.1 فشرده نشده و همچنین پشتیبانی از فناوری های صدای سه بعدی مانند Dolby Atmos و DTS:X استفاده می کرد.

DisplayPort به عنوان یک استاندارد پذیرفته شده، خارج از کانکتور اصلی خود، موفقیت زیادی پیدا کرده است. این در اتصالات Thunderbolt و USB-C گنجانده شده است و انتقال ویدیو را از طریق کابل‌ها و پورت‌های جایگزین امکان‌پذیر می‌سازد که همگی در فروشگاه MK-NET موجود هستند.

DisplayPort 2.1 انتقال داده بهبود یافته را از طریق کابل های USB-C معرفی کرد. همچنین نامگذاری جدیدی را برای کابل های DisplayPort به همراه داشت که برخی از آنها اکنون دارای برچسب DP40 و DP80 هستند که نشان دهنده توانایی آنها در ارائه سرعت داده 40 گیگابیت بر ثانیه یا 80 گیگابیت بر ثانیه است.

هر دو استاندارد HDMI و DisplayPort از نرخ‌های تازه‌سازی متغیر پشتیبانی می‌کنند، اما در جایی که DisplayPort از Freesync AMD و G-Sync انویدیا پشتیبانی می‌کند، HDMI تنها در استانداردهای قدیمی‌تر مانند HDMI 2.0 و HDMI 1.4 از حالت اول پشتیبانی می‌کند. با این حال، آخرین نسل HDMI 2.1 از G-Sync پشتیبانی می کند.

همچنین می‌توانید کابل DisplayPort را برای مدت طولانی‌تری نسبت به همتایان HDMI خود اجرا کنید، با گزینه‌های غیرفعال DisplayPort قبل از اینکه تضعیف مشکل ایجاد شود، حداکثر حدود 5 متر طول می‌کشد. در مقایسه، آخرین کابل های HDMI 2.1 در حدود سه متر با مشکل مواجه خواهند شد. جایگزین‌های فعال می‌توانند با استفاده از تکنیک‌های انتقال فیبر نوری، آن را تا 15 متر برای هر دو استاندارد افزایش دهند.

DisplayPort در مقابل HDMI: چه چیزی در سال 2023 جدید است؟
در اواسط سال 2023، ضروری است که به تمام آنچه در چند سال گذشته در دنیای اتصالات ویدیویی به‌ویژه DisplayPort و HDMI انجام شده است نگاهی بیندازیم. HDMI 2.1 خود را به عنوان مفیدترین و محبوب ترین کابل و کانکتور انتخابی برای اتصال دستگاه های مصرف کننده مانند کنسول های بازی و پخش کننده های بلوری به تلویزیون های اتاق نشیمن، بزرگ و کوچک، تثبیت کرده است.

از سوی دیگر، DisplayPort همچنان بر دفاتر خانگی و بازی‌های رایانه شخصی تسلط دارد و آخرین استاندارد DisplayPort 2.1 خود را به عنوان کانکتور با کارایی بالا در سال‌های آینده معرفی می‌کند. با وجود محدود بودن در دسترس بودن آن روی کارت‌های گرافیک و نمایشگر در حال حاضر، پذیرش آن بسیار کندتر پیش می‌رود.

هرچند که در ماه ها و سال های آینده سرعت بیشتری خواهد گرفت. هر کارت گرافیک نسل بعدی AMD و Nvidia دارای کانکتور DisplayPort 2.1 و همچنین حداقل یک کانکتور HDMI 2.1 برای کسانی که آن گزینه را ترجیح می دهند، می باشد. با معرفی نمایشگرهای 8K، ممکن است با برآورده شدن نیازهای پهنای باند بیشتر، شاهد توسعه بیشتر این استانداردها باشیم.

با این حال، هر آنچه در آینده رخ دهد، با رقابت سختی روبرو خواهد شد. به لطف تونل زنی DisplayPort، USB-C و شاخه آن، Thunderbolt، کابل هایی را با پهنای باند تا 80 گیگابیت در ثانیه نشان داده اند که آنها را به اندازه بهترین کابل های DisplayPort توانمند می کند. اگر ثابت شود که قابل اجرا باشد، ممکن است شاهد کاهش تدریجی HDMI باشیم. در حال حاضر این امر غیرممکن به نظر می رسد، اما این پتانسیل وجود دارد که USB-C در آینده به کانکتور همه کاره تبدیل شود.

بدون دیدگاه
اشتراک گذاری
اشتراک‌گذاری
با استفاده از روش‌های زیر می‌توانید این صفحه را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.